EFICIENȚA ENERGETICĂ, prioritate fundamentală pentru România – eveniment INTACT Media Group

Săptămâna trecută, echipa ATE3 a fost prezenta la evenimentul organizat de Intact Media Group: EFICIENȚA ENERGETICĂ, prioritate fundamentală pentru România.

Evenimentul a fost centrat pe subiecte precum soluții de creștere a eficienței energetice, procesul de adaptare în fața schimbărilor climatice, vulnerabilitățile sistemului național energetic și multe altele.
Invitații prezenți la dezbatere și-au manifestat îngrijorarea cu privire la pierderile semnificative din unitățile energetice pe cărbune ce depășește 4 miliarde de euro anual și nivelul mare de ineficiența energetică din România prezent în sectorul privat și rezidențial. Pentru a schimba această situație România necesită investiții de peste 26 de miliarde de euro.

A fost subliniat faptul că cel mai mare consumator energetic a fost și a rămas populația.
Consumul energetic realizat de populație este mult mai mare decât cel realizat cumulat în sectoarele de agricultură, servicii și transporturi. În acest sens, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a explicat că „Este anormal. În structura consumului este anormal să ai un consum atât de mare la populaţie în comparaţie cu celelalte domenii.”
Mai mult, acesta a evidențiat că sunt pierderi considerabile în sistemul energetic, în ultimii 4 ani s-au înregistrat pierederi de 24 şi 26,1%. ”(…) De la o sută de unităţi energetice pe cărbune la consumatorul final mai ajunge doar 15% din producţie”, a declarat Iulian Iancu.

Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului a fost proiectul ”Casa verde”.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dna. Grațiela Gavrilescu prezentă la eveniment a explicat importanța acestui proiect și beneficiile ce vor fi aduse populației. Programul face posibilă reducerea cu 80% a costurilor cu utilitățile ale unei clădiri. „Pentru început, finanţarea se va face pentru un proiect-pilot de la Fondul de Mediu. Vom alege patru zone: la o unitate medi¬cală, cum ar fi un centru de oncologie, apoi pentru o insti¬tuţie de învăţământ, ulterior o instituţie care să deservească efectiv Ministerul Mediului şi, nu în ultimul rând, o locuinţă pentru tineri”, a adăugat Gavrilescu.

De asemenea, o altă temă ridicată a fost bonusarea pentru cogenerare. Atât cei prezenți în sală cât și reprezentanții din partea autorităților au semnalat că bonusurile date pentru cogenerare nu au sprijinit investițiile în companii ci ineficiența. „Bonusurile au fost gândite pentru a fi un suport şi o sursă pentru investiţii în eficienţă, şi practic s-au transfor¬mat într-un suport de existenţă pentru cei care produc energie electrică şi termică. Lucrurile acestea trebuie şi ele regândite (…). Mă gândesc aici la «conflictul» care a existat în ultimii ani între zona de regenerabile şi zona de producţie a energiei pe bază de cărbune şi aşa mai departe”, a spus Andrei Gerea, ministrul Energiei.2015-06-09 10.20.162015-06-09 10.20.21

Leave a Reply